Zelfstandig wonen met de nabijheid van zorg.
Kleinschalige zorg, maar dan anders!

Ophovenerhof biedt jongeren met een licht verstandelijke beperking de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen wonen met de zekerheid van 24-uurs begeleiding wanneer het even niet lukt.
Deze vorm van begeleiding is uniek in Nederland. Bewoners “los laten zonder het risico dat ze vallen”. Hiertoe zijn op het perceel van Ophovenerhof drie Tiny Houses geplaatst.

Duurzaam en comfortabel
Ophovenerhof heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De Tiny Houses zijn cradle tot cradle ontwikkeld en geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een comfortabele woonplek als resultaat.

Motivatie
Kleinschalige zorg kunnen bieden aan de cliënt en niet moeten investeren in duur vastgoed. Tiny Houses zijn flexibel inzetbaar, zo zou je samen met andere zorginstellingen een pool kunnen samenstellen waarbij Tiny Houses die niet gebruikt worden ergens anders kunnen worden ingezet.

Volwaardig mee kunnen doen
De jongeren met verstandelijke beperking wensen net als leeftijdsgenoten hun eigen leven vorm te kunnen geven. Een stukje privacy waarbij een begeleider niet zomaar naar binnen stormt en zich overal mee bemoeit. “Ruimte krijgen om te doen zoals ik het wil” en “vertrouwen aan mij geven dat ik het kan”, naast “niet elke avond alleen te willen zijn”. Zijn de 3 belangrijkste punten die cliënten aangeven om volwaardig mee te kunnen doen.


Nieuwsberichten:
• Informatie over hoe het project tot stand is gekomen:
https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/volwaardig-leven/begeleiding-a-la-carte/ophovenerhof/tiny-houses-inspelen-woonbehoeftes-jongeren
• Een bijzondere woonvorm bij de zorgboerderij, Dagblad De Limburger, 12 oktober 2021

IMG-20211021-WA0003

Bron: Dagblad De Limburger - 12 oktober 2021

 

In de editie van de Twinkel* staat een artikel over onze Tiny Houses. (*klik hier: Twinkel)